04/06/2011Samotářské vosy a včely

Pořád se snažím přitáhnout přírodu trochu více k sobě, abych jí měl možnost pozorovat i když jsem doma a zrovna není možnost vypadnout někam do hor a lesů. Budek a polobudek už asi více u nás nevyvěsím, mám jich nyní pět a na velikost naší zahrady to je dostatečné. Další možností jsou krmítka, ale na to se zaměřuji hlavně v zimě, i když jsem názoru, že přikrmovat i přes léto není na škodu. Ale začíná nám za chvíli léto a další z možností jak přilákat zajímavé druhy na naše zahrady jsou úly (příbytky) pro samotářské včely a vosy.

 

Trocha teorie

Na světě existuje tisíce druhů samotářských vos a včel a velké množství žije také v oblasti našeho pásma. Jsou veliké od několika málo mm a některé druhy můžou dosáhnout i velikosti čmeláka. Mají také zajímavá jména, která často naznačují jejich způsob života. Tak například vosy kutilky, včely drvodělky, čalounice, pískorypky, ploskočelky, chluponošky, maltářky, ruděnky, pilorožky, ploskočelky, maltářky, atd.. Většina samotářských včel i vos funguje tak, že do nějaké jimi vytvořené či nalezené chodbičky, dírky či dutiny nanosí potravu, kterou může tvořit u včel třeba pyl u vos pak drobný hmyz. K potravě pak nakladou vajíčko či vajíčka a chodbičku uzavřou některé druhy vos třeba jílem nebo například včely čalounice kouskem listu. Z vajíček se po čase vylíhnou larvy, které se živí připravenou potravou. Larva se po určitém čase zakuklí a opět po určitém období se z kukly vylíhne nová včelka či vosa. Ta se prokouše přes „zazděný“ otvor ven a vše se opakuje. Takový cyklus může trvat cca rok, ale vývoj může být i delší a noví jedinci se vylíhnou třeba až ob rok.
Nebudu se dále hrabat v teorii. Pod článkem jsou odkazy na další zdroje kde se o těchto zajímavých tvorech můžete dočíst další užitečné informace.

 

Jak tedy udělat takový „panelák“ pro samotářské vosy a včely?

Udělat takový úl/domeček/vosín není nikterak složité. Stačí kus nejlépe nějakého tvrdého dřeva, třeba hranol z buku a vyvrtat do něj díry na hloubku vrtáku. Já jsem použil bukový hranolek od kamaráda z nějaké palety. Navrtali jsme do něj necelou stovku děr o průměru cca 5 a 6mm a to na hloubku vrtáku. Dřevo jsem nijak dál neupravoval a zavěsil na slunnou stranu pod malou stříšku a každou chvílí kontroloval jestli se už objevili nějací návštěvníci. Trvalo to přesně dva dny a uviděl jsem první „zabetonovaný“ otvor. Donesl jsem si židličku a čekal jestli uvidím nějakou včelku nebo vosu. Během chvíle jsem uviděl malou hnědo-černou vosu jak přiletěla k jednomu otvoru a něco do něj zanesla. Byla to nějaká malá mšice nebo něco podobného. Pak hned vyletěla a za chvíli se vrátila s další kořistí. Během dalších dnů se objevily další uzavřené dírky a i vos jsem pozoroval více. Ty obsazovaly hlavně ty menší otvory do 5mm. Za pár dnů druhů přibývalo a pozoroval jsem i další druhy samotářských včel menších rozměrů, které přilétaly s pylem na chloupcích a vykládaly ho do svých děr.

 

Vosy samotářky
 

Dá se říci, že do týdne byl špalík neustále obletován a když bylo slunečno dalo se neustále něco pozorovat. Některé vosy dokonce ležely v dírce na okraji (hlavně když se zatáhlo) a pozorovaly frkot kolem a to už hranol začínal vypadat opravdu jako panelák.

 

Vosy samotářky
Tento druh vosy navštěvuje můj hranol nejčastěji. Najednou jich tam bylo až 6 jedinců.

 

Vosy samotářky
Do dírek si nejčastěji nosily nějaké malé mšice nebo něco co vypadalo jako kousky jílu.

 


Jednou jsem dokonce pozoroval návštěvu parazitoidní zlatěnky, která lozila po hranolu a neustále oťukávala tykadly dřevo. Pravděpodobně šlo o zlatěnku trojskvrnnou (Chrysura trimaculata). Jednou jsem pozoroval jak přiletěla a vlezla do jednoho otvoru kde si střádala pyl jedna malá samotářská včelka. Chvíli vevnitř pobyla, vylezla ven, otočila se a zacouvala zpátky. Zřejmě nakladla včelce do dírky k jejímu pylu vajíčka a pak vyletěla ven a zmizela.

 

Včely samotářky
Zlatěnka.

 

 

Dnes jsem si udělal další příbytek pro samotářské včely. Tentokrát jsem vzal kousek tvárnice z pórobetonu a vyvrtal do ní různé díry od 4mm do téměř 8mm. Tady by mohly zabrat včely zednice. Uvidíme. Jestli se zadaří dám vědět.

 

Včely samotářky
 

 

Také plánuji vybudovat ještě jeden domeček z nařezaných dutých stébel bambusu nebo něčeho podobného. Základ už mám, ještě nařezat stébla.

6/6/2011

Dnes jsem ještě rychle udělal dva domečky. Jeden byl velmi rychle. Použil jsem starý bukový špalek a do něj navrtal otvory. Druhý jednoduše udělaný z nařezaných stébel rákosu.

 

Včely samotářky

 

 

8/6/2011

Po vosách se také konečně více a více ukazují i samotářské včely. Dnes jsem jednu pozoroval jak víčkuje své dírky (průměr cca 5,5mm). Pořád je co pozorovat.

 

Včely samotářky
Včelka neúnavně "betonovala" dírky přinesenou hlínou. Vždycky makala tak 4-5 minut a pak letěla pro nový materiál.

 

Včely samotářky
Po odletu šlo krásně vidět kde zrovna makala (ta vlhká část).

 

 

11/6/2011

 

Včely samotářky
Tato včelka zadělávala dírky nějaký zeleným maglajzem. Vypadalo to jak rozžvýkané listy či tráva.

 

Včely samotářky
Detail těsně před dokončením zaslepení.

 

Včely samotářky
Včelka měla pěkné chloupky na bocích.

 

 

Včely samotářky

 

 

Zdroje a odkazy:

Článek na Příroda.cz.
Článek na Macrophotography.cz o zlatěnkách.

Článek o samotářských včelách zednicích.

Článeček na Rozhlas.cz.

Ukázky a návody na výrobu příbytků pro samotářské včely - DOPORUČUJI!.

Hodně dobré a detailní stránky věnované samotářským včelám, ale v němčině.

 


Komentáře k článku

04/07/2019 (11:47)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Zdravím, tak pokud jsou to kutilky já bych je tam nechal, už se mi to taky jednou stalo v pracovně, pak se postupě líhly a pouštěl jsem je ven :) R.
01/07/2019 (19:04)
Nicole
Mám je tam nechat? Nechci jednou doma potkat roj :D
01/07/2019 (19:00)
Nicole
Zdravíčko, chci vás poprosit o radu. Odjela jsem na 5 dní do přírody, ze své garsonky v Praze. Já hlava děravá, jsem zapomněla zavřít ventilaci u okna. A mezitím co jsem byla pryč, se mi za nástěnku nastěhovaly ,tipuji, že vosy kutilky. Stihly si tam vytvořit už tři kokonky. Nechci je dávat pryč, protože hmyzu je málo a měli bychom se o něj starat. Nechala jsem proto otevřené okno, aby se ta vosicka o mě mohla dál starat, lítá totiž tam a zpátky.
16/05/2017 (17:19)
Tomáš Nerád
Dobrý den, chci se zeptat, zda tato včela jde ještě zachránit? Skoro vůbec se nemůže hýbat. Jen leží.
28/08/2016 (14:36)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Zdravím, mohla by to být vosa kutilka. Zkuste si vyhledat jejich hnízda na Google a uvidíte. R.
28/08/2016 (00:56)
Pavlína
Dobrý den, zajímalo by mne, koho jsme mněli jako nájemníka za obrazem. Při stěhování jsme z druhé strany obrazu našli nad sebou nalepených několik "amfórek“ z hlíny. Byly ale už opuštěné. Přemýšleli jsme právě o nějaké samotářce. Ale která dělá pro své potomky takové nádobky ? Poraďte :-)
19/07/2015 (16:54)
Stařena zkušená
Jak se zbavit včel či vos samotářek ze zdiva rodinného domu ?
01/07/2015 (23:38)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Zdravím Moniko. Nejsem na včely a vosy odborník a bez konkrétní fotky vám asi přesně neřeknu co je to za druh, ale pokud na vás nezaútočily nemáte se čeho obávat. Nechte je na pokoji a oni nechají vás. Pokud chcete zjistit co je to přesně za druh, zkuste internet anebo udělejte fotku a pošlete, zkusil bych zjistit. Radek
29/06/2015 (21:41)
Monika
Dobrý deň, som rada, že som natrafila na váš web. Potrebovala by som poradiť ohľadom včiel (asi sú to včely). Máme na dvore plot na mierne strmom svahu, zle sa tam pri plote kosí a tak som tam chcela nasadiť ruže, som v polovici a natrafila som pri ničení trávnika a kopaní na dierku, je ako po myške, ale idú odtiaľ včely, sú také menšie guľaté a niesú žlté, skôr mi prídu ako do modra. Neútočili na mňa, ale myslíte, že tam môžem ďalej bezpečne pracovať a neublížia mi?
10/07/2014 (20:30)
waspp
Honzo ty si vůl, tyhle vosy ti nic neudělaj.
10/07/2014 (18:12)
mocras
fakt je to dobrej nápad, taky sem to udělal a počkam, mám to pár dní. A tyhle vosy nejsou vůbec útočný, jsou velmi plaché a velice inteligentní. Jsou vybaveny k lovu pavouku, jsou rychlejší, mají dlouhé ostnité nohy a super žihadélko s kvalitním jedem.
09/06/2013 (20:42)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Tak to závidím, já jsem na čalounice ještě neměl štěstí.
08/06/2013 (19:06)
Pavel Kubal
dobrý den,na chatě se nám objevily včely čalounice,nevíte prosím co s nimi?
01/10/2012 (19:39)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Michaela: Bohužel nejsem odborník na včely a vosy, ale na internetu je mnoho odborných článků, které vám pomůžou. Už jen na Wikipedii dostanete odpovědi na mnohé z nich. Jirsa
01/10/2012 (19:18)
Michaela
Ahoj potřebuju prosím odpovědi na tyto otázky : Vosí a Včelí kmen....? velikost včely a vosy....? kde se vyskytují vosy a včely...? způsob rozmnožování včel a vos .......? ohrožení a také i ochrana včel a vos ....? způsob života .......? poznávací znak včel a vos .......? HROZNĚ MOOOC DĚKUJU ZA ODPOVĚDI ZAŠLI MI JE PROSÍÍM NA MŮJ E-MAIL VÝŠE UVEDENÝ :) POTŘEBUJI TOTIŽ NA REFERÁT DÍÍKY MOOC
( 1 - 15 23)


Přidat komentář
Jméno: *
E-mail: 
WWW: 
Text: *
Napsáno je zbývá    znaků.

Informace o pozorování živočichů v CHKO Beskydy Východy a západy slunce a měsíce
Poslední komentáře:
David
15/05/2021

Ahoj. Dneska jsem měl obrovské štěstí, viděl jsem 6 mloků. Ano .... byl jsem obrazně "na lovu mloků" kvůli focení. Asi ideální je, si nejdříve o nich něco přečíst, jak žijí atd. Ano bral jsem je do ruky, ale nikam…
Jirsa
18/04/2021

Posláno. Ať se zadaří. R.
Milan
14/04/2021

Dobrý den, prosím o zaslání plánku budky pro puštíka a sovy pálené. Děkuji Milan Veselý
Jirsa
28/03/2021

Dobrá práce! Díky za sdílení. Jirsa
Karel Klewar
22/03/2021

V listopadu 2020 jsme vyvěsili naší první budku pro puštíka obecného, který nám v létě houká nad táborem. Letos v únoru budku objevil a zabydlel se :). Máme u budky fotopast, která jeho nastěhování zachytila: https://www.youtube.com/watch?v=SDAGFTFit2c