14/04/2019Na mločím potoce

Ráno jsem se rozhodl, že si zajedu na svůj oblíbený potok. Venku bylo mlhavo a Radhošť byl v mracích. V plánu byly nějaké mlžky na potoku, ale vše nakonec dopadlo jinak.

Po cestě jsem ještě nabral kolegu Tihise a už jsme fičeli ospalým údolím vzhůru do kopců. Cestou jsme pozorovali pěkné mlžky válející se po lesích a zkrze ně pomalu vstávající slunce. To byl příslib pěkných obrázků. Ale když jsme dorazili k potoku, kouzlo bylo pryč. Mlhy asi zůstaly někde dole v údolích a nahoře bylo čisté a modré nebe. V první chvíli jsme chěli sjet zpět dolů do údolí na mlžky. Ale co kdyby už i tam byly mlhy rozptýleny v záři nastupujícího dne? Tak jsem se raději vydali podél potoka, s tím, že se aspoň projdeme.   

Došli jsme k malým vodopádkům a rozdělali vercajk, že si nafotíme rozpuštěné vlasy tekoucího potoka. Místo k tomu bylo jako stvořené. Já ale najednou uviděl na kamínku malinkého mloka. Tak malého jsem snad ještě neviděl, měl maximálně 4cm, prostě takové mločí mimčo. Měl jsem nasazenou širokou dvacítku, nachystanou na potok, tak už jsem ji tam nechal a začal rychle fotit, než mločík zmizí z kamene pod listí. Tihise jsem nechal máchat v potoku a vydal se podél toku výše. Narazil jsem ještě na tři další kousky, ale už samé velké jedince. Ti byli ještě asi ztuhlí, protože vytrvale seděli na místě a nechali se fotit bez hnutí. Hlavně ten jeden, na kameni pod vodopádkem, ten byl jak ze sádry :) Ani se mu nedivím, protože muselo být kolem něco kolem 4°C. 

 

 

Mlok skvrnitý

 

Mlok skvrnitý

 

Mlok skvrnitý

 

Mlok skvrnitý

 

 

V mapách jsem nějaké jméno potoka nenašel, tak jsem mu začal říkat mločí potok :)

 

Zdroje a odkazy:
Mlok skvrnitý (Salamandra salamandra).

Mlok skvrnitý na Bilobu.

Mlok skvrnitý na Wikipedii.

Sobota s mloky


Komentáře k článku

Přidat komentář
Jméno: *
E-mail: 
WWW: 
Text: *
Napsáno je zbývá    znaků.

Informace o pozorování živočichů v CHKO Beskydy Východy a západy slunce a měsíce
Poslední komentáře:
David
15/05/2021

Ahoj. Dneska jsem měl obrovské štěstí, viděl jsem 6 mloků. Ano .... byl jsem obrazně "na lovu mloků" kvůli focení. Asi ideální je, si nejdříve o nich něco přečíst, jak žijí atd. Ano bral jsem je do ruky, ale nikam…
Jirsa
18/04/2021

Posláno. Ať se zadaří. R.
Milan
14/04/2021

Dobrý den, prosím o zaslání plánku budky pro puštíka a sovy pálené. Děkuji Milan Veselý
Jirsa
28/03/2021

Dobrá práce! Díky za sdílení. Jirsa
Karel Klewar
22/03/2021

V listopadu 2020 jsme vyvěsili naší první budku pro puštíka obecného, který nám v létě houká nad táborem. Letos v únoru budku objevil a zabydlel se :). Máme u budky fotopast, která jeho nastěhování zachytila: https://www.youtube.com/watch?v=SDAGFTFit2c