17/12/2010Rysová

Kopec zvaný Rysová (553 m.n.m.) nebo též Rysova hora se nachází na jihovýchodním konci Rožnova. Pro někoho jde o obyčejný kopeček bez většího významu. Já mám ale k této lokalitě velice blízko, protože na jejím úpatí bydlím již od dětství a v okolních lesích a lukách jsem strávil mnoho nádherných chvil objevováním přírody. Dá se s mírnou nadsázkou říci, že tam znám každý pařez, cestičku či jezevčí noru.
Osobně mám nejvíce rád habrový les na jižní straně pod vrcholem kopce a malou skálu východním směrem od vrcholu. Již několikrát jsem se snažil zjistit původ názvu Rysové, ale zatím ne úspěšně. Sám název nabádá k myšlence, že slovo Rysová vychází ze slova rys a tedy někdy v minulosti se zde rys snad vyskytoval nebo byl možná jen spatřen. Ale významů může být více.

 

Rysová
Pohled na Rysovou z Hradiska.

 

Popis lokality

Většina území je pokryta loukami a pastvinami s občasnými remízky či menšími lesíky a několika solitérními stromy, především lípami. Vrchol Rysové je pokryt smíšeným lesem převážně listnatým kde převládá habr, buk, třešeň, klen, bříza a další. Z jehličnatých stromů je pak zastoupen klasicky smrk, modřín a borovice. Cennými místy pro živočichy jsou i četné křoviny hlavně na severní straně svažující se k Rožnovu kde je zastoupen hlavně šípek, ale třeba i hloh.


Zajímavosti

 

Rysová
Malé jezírko, poblíž červené značky. V minulosti jsem zaznamenal výskyt rosničky a čolka. V posledních letech už docela zarostené rákosem a travou. Jednou za čas je polovina vybagrována, ale při nedostatku vody a v suchých létech i tak značně zarůstá.

 

Rysová
Výchoz menolitové břidlice na severní straně.

 

Rysová
Pramen na jihozápadním svahu.

 

Rysová
Skalní útvar východním směrem od vrcholu Rysové.

 

Rysová

 

Panorama habrového lesa pod skalním útvarem. Kliknutím na obrázek můžete prohlížet panorámato.

 

Živočichové a rostliny

 

Již mnoho let se snažím monitorovat výskyt živočichů a vzácných rostlin na této lokalitě. Svá pozorování jsem shrnul do níže uvedené tabulky. Pro účely pozorování jsem si celou Rysovou rozložil do třech zón a to:

I. vrcholová zóna zastoupena lesem

II. louky a pastviny s remízky

III. zóna s obytnými domy až k Hážovce na severu a cestě vedoucí do Bystřic na západní straně.

 

DRUH (česky) ZÓNA I. ZÓNA II. ZÓNA III. Naše zahrada
PTÁCI        
Bažant obecný P P    
Bramborníček černohlavý   V,S    
Brkoslav severní S S S X
Budníček menší P P   X
Budníček větší P P P  
Čáp bílý     S  
Červenka obecná P P P X
Čížek lesní   S S X
Dlask tlustozobý P   S X
Hýl obecný     V X
Chřástal polní   S    
Káně lesní P P    
Kos černý P P P X
Krahujec obecný V   V,S X
Krutihlav obecný     V X
Křivka obecná     V X
Lejsek bělokrký     V X
Liška obecná P      
Mlynařík dlouhoocasý     V X
Ořešník kropenatý     V,S  
Pěnice černohlavá     P X
Pěnkava jikavec   S S X
Pěnkava obecná   P P X
Poštolka obecná P P    
Prase divoké V V    
Rákosník zpěvný   V,S    
Rehek domácí     P X
Rehek zahradní     V X
Sedmihlásek hajní     V X
Sojka obecná P P P X
Stehlík obecný   S S X
Straka obecná P P P X
Strakapoud velký P P P X
Strnad obecný   S    
Střízlík obecný P      
Sýkor koňadra P P P X
Sýkora babka     S X
Sýkora parukářka P      
Sýkora uhelníček     S X
Ťuhýk obecný   S    
Vrabec domácí     S X
Vrabec polní     S X
Zvonek zelený P P P X
Žluna šedá P P P X
Žluna zelená P P P X
SAVCI        
Jezevec lesní P      
Ježek východní   P P X
Kuna skalní P   P X
Prase divoké     V  
Srnec obecný P P V X
Zajíc polní P P    
OBOJŽIVELNÍCI a PLAZI        
Ještěrka obecná P   P X
Mlok skvrnitý V      
Ropucha obecná     V  
Skokan hnědý P P P X
Užovka obecná P   P X
         
Legenda:        
P – pravidelně/celoročně        
S – sezóně        
V – vyjímečně       Aktualizováno: 22/2/2018


Ze vzácných druhů živočichů bych hlavně zdůraznil pravidelný výskyt chřástala polního, ťuhýka obecného nebo třeba bramborníčka černohlavého. Z rostlin pak lilii zlatohlavou nebo třeba kruštík bahenní. Ze vzácných zatoulanců pak dudka chocholatého který byl pokud vím již dvakrát pozorován v oblasti bývalého školního statku při jarním průtahu a před několika lety byl nalezen u zahrádek na jižní straně vývržek výra velkého.


Vývoj a budoucnost lokality

Za posledních třicet let se měnila hlavně zóna III. a zóna II. kdy se zástavba rodinných domů rozšířila téměř až do půli kopce na severu nad bývalým školním statkem a do územního plánu Rožnova byly také začleněny louky na jihozápadní straně mezi cestou vedoucí do Bystřic a asfaltovou cestou vedoucí v půli kopce po vrstevnici směrem k ruinám starého červeného kravína (této oblasti se také říká Balkán). To představuje cca dalších cca 250,000 m2 zástavby která jistě také zasáhne do dalšího vývoje Rysové. V nedávné době vedli majitelé těchto pozemků spory s Českou inspekcí životního prostředí, která zde zakázala stavební činnost za účelem ochrany pěti zvláště chráněných druhů ptactva (chřástal polní, křepelka polní, bramborníček hnědý, bramborníček černohlavý, ťuhýk obecný). Pokud by někoho zajímaly podrobnější informace o vývoji této kauzy může se podívat např. na stránky města Rožnova ZDE. Nyní je již celá kauza uzavřena a ortel zní – stavět se může.
Zóna I. tedy les rozkládající se na vrcholu Rysové se za dobu kdy zde bydlím nijak moc nezměnil krom několika probírek a likvidací polomů hlavně smrku. 


Komentáře k článku

14/04/2012 (09:13)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Díky oběma za zajímavé informace a za zájem o Rysovou. Pro mne je to srdeční záležitost a když zůstane původ jména opředen tajemstvím vůbec mi to nebude vadit, nopak :o) ... já vlastně už dávno říkal, že rys je šelma ryšavá :o))))
13/04/2012 (15:59)
Alča
O skladbě lesa v minulosti si myslím, že tu převažoval buk (území je ve 4. bukovém vegetačním stupni). Dnešní velké zastoupení habrů ja dáno nejspíš tím, že se habry rozšířily po vykácení bučin (obecný trend, nejen u nás na Valašsku). Smrky jsou vyloženě dílem člověka (přirozeně se vyskytují od 5. vegetačního stupně).
13/04/2012 (15:39)
Alča
Název Rysové na různých mapách: III. vojenské mapování (1:25 000) - Risava Hora III. vojenské mapování (1:75 000) - Rysová h. Vojenské mapy (rastrové) a DMÚ25 - Rysova hora Topografické mapy ČÚZK - Rysová hora Je to jen tak pro zajímavost, ale může to i podpořit/vyvrátit naše teorie o původu jména Rysové.=)
09/04/2012 (19:26)
D.C.
...ale Alca na to pise seminarku, tak to urcite zjisti najisto :-)
09/04/2012 (19:24)
D.C.
Kdyby tam byly nejake zdalky viditelne grapy, tak to by pomohlo, ale ty tam bohuzel nejsou :-). Teorie o rysech kulha z tvaroslovneho hlediska, kdyby byl nazev odvozen podle rysa, tak by se ta hora, podle me, jmenovala Rysi (s dlouhym "i"), podobne jako je to u jinych mistnich nazvu: Kani, Pstruzi, Rybi, Jeleni, Medvedi - nerika se Pstruhova, Jelenova... Navic, pres udoli mame Cernou horu (prave podle tmavych smrcin), tak se mi vyklad: rysavy - zrzavy - odliseni od cerneho, zda pravdepodobnejsi.
09/04/2012 (15:31)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Možné je vše i když nevím jaké zastoupení dřevin tam bylo v minulosti, dnes spíše habr, smrk, buk. Mně se více líbí teorie o výskytu rysa v minulosti :o) Spoustu skalních útvarů by mu určitě vyhovovala. Ale muselo by to být asi už hodně hodně dávno. Také by to mohlo být podle jména nějakého usedlíka nebo úplně něco jiného. Např. Tatranský vrchol Rysy pochází z polského rysa neboli čára, štěrbina neboť z polské strany je vidět výrazný, dlouhodobě vysněžený žlab pod vrcholem.
09/04/2012 (12:27)
Alča
To je taky zajímavá teorie=)
06/04/2012 (15:08)
D.C.
A ja s tou teorii o rysech nesouhlasim. Spis bych to videl, ze se nazev odvozuje od barvy hojnych bukovych lesu, ktere se na podzim (a vlastne i kratce na jare) barvi do zrzava, cili do rysava.
05/04/2012 (11:00)
Alča
Co se názvu týče, souhlasím s vaší teorí. Vzhledem k tomu, že se rys u nás běžně vyskytoval ještě koncem 19.století, je spojitost s Rysovou horou velice pravděpodobná. Navíc měl určitě na Rysové příhodné podmínky pro život (úkryty, dostatek potravy,...). Ale jaká je pravda, to bude těžké zjistit. Leda tak prostudovat veškerou regionální literaturu, jestli není někde o Rysové zmínka a vysvětlení jejího názvu (ikdyž o tom pochybuju).
21/03/2012 (21:09)
Jirsa | www.jirsaphoto.cz
Zdravím Alčo: citovat jakékoli informace není problém. Já se snažím již delší dobu zjistit původ jména Rysová (Rysová hora). Zatím jsem nikde nenašel ani pamětníci neví. Kdybyste nebo kdokoli věděl budu rád za info. Jirsa
20/03/2012 (21:42)
Alča
Super, že těmito stránkami šíříte slávu Rysové. Na vrchu máme zahrádku, takže k ní mám podobně vřelý vztah, jako vy. Teď o Rysové píšu seminárku a některé informace zde uvedené (zvláště o pozorování zvěře) určitě využiju. (vše bude patřičně ocitováno=) Přeju hodně zdaru do života a další práce
27/10/2011 (17:34)
Tihis
panorámátko super ;-)
13/10/2011 (19:55)
Jirsa
Pokud vím starali se o toto jezírko v minulosti ochranáři. Nevím jak je to teď. Je pravda, že v posledních letech hodně zarůstalo rákosem. Prověřím.
13/10/2011 (00:28)
danekk1165
Bohužel, jezírko někdo zničil, takže moc dlouho nevydrželo.


Přidat komentář
Jméno: *
E-mail: 
WWW: 
Text: *
Napsáno je zbývá    znaků.

Informace o pozorování živočichů v CHKO Beskydy Východy a západy slunce a měsíce
Poslední komentáře:
David
15/05/2021

Ahoj. Dneska jsem měl obrovské štěstí, viděl jsem 6 mloků. Ano .... byl jsem obrazně "na lovu mloků" kvůli focení. Asi ideální je, si nejdříve o nich něco přečíst, jak žijí atd. Ano bral jsem je do ruky, ale nikam…
Jirsa
18/04/2021

Posláno. Ať se zadaří. R.
Milan
14/04/2021

Dobrý den, prosím o zaslání plánku budky pro puštíka a sovy pálené. Děkuji Milan Veselý
Jirsa
28/03/2021

Dobrá práce! Díky za sdílení. Jirsa
Karel Klewar
22/03/2021

V listopadu 2020 jsme vyvěsili naší první budku pro puštíka obecného, který nám v létě houká nad táborem. Letos v únoru budku objevil a zabydlel se :). Máme u budky fotopast, která jeho nastěhování zachytila: https://www.youtube.com/watch?v=SDAGFTFit2c